metodyka nauczania online ?

Dyskusja o sposobach i metodach nauczania z użyciem kamery, mikrofonu i Białej Tablicy. Zapraszamy Państwa do podzielenia się swoimi technikami skutecznej edukacji przez internet.

metodyka nauczania online ?

Postprzez qqqqq » Pią 05. Cze, 2009 15:42

Szanowna Brać Nauczycielska! :)

Jakie macie pomysły na sposoby nauczania przez internet? ....Bo to jednak nowa rzecz przed ekranem monitora, do tego kamerka itp.

Macie jakieś swoje "sztuczki"?

Pozdrawiam wszystkich
Q
qqqqq
Dołączenie: 2009-05-13

Re: metodyka nauczania online ?

Postprzez anula » Czw 25. Cze, 2009 23:58

powiem szczerze, że dla mnie to też nowość, i mam tremę;)
anula
Anna Rucińska
Dołączenie: 2009-06-20

Postprzez Harden » Pon 23. Lis, 2009 11:44

Trzeba chyba będzie tapetę na twarzy zrobić, coby się nie błyszczeć :lol:
Harden
Paweł Stachura
Dołączenie: 2009-11-15

Postprzez piotrkrawczyk » Wto 02. Mar, 2010 14:57

Myślę, że niewiele się zmienia - tak jak przy standardowej lekcji, nauczyciel musi umieć przekazać wiedzę uczniowi - nie ma co prawda normalnej tablicy za plecami, ale ma narzędzia, które mu ją zastępują. Wydaje mi się, że w nieco większym stopniu niż w czasie standardowej lekcji w 4 oczy,ważniejsze stają się cechy charakteru nauczyciela - jego charyzma i pasja, z którą może przekazać skutecznie wiedzę uczniowi "po 2 stronie kabelka".
Co do wyglądu nauczyciela - jak czytam powyższy post - to czy to na prawdę jest jakaś różnica? Czy w szkole podczas zajęć nauczyciel nie musi dbać o wygląd?
piotrkrawczyk
Piotr Krawczyk
Dołączenie: 2010-01-15

Postprzez Stefan » Pią 07. Maj, 2010 09:24

piotrkrawczyk napisał(a):Co do wyglądu nauczyciela - jak czytam powyższy post - to czy to na prawdę jest jakaś różnica? Czy w szkole podczas zajęć nauczyciel nie musi dbać o wygląd?

Dokładnie. Po co w ogóle to pytanie ? Czy w szkole podczas zajęć nie dbają Państwo o swój wygląd ? Tak samo online.
Nauczyciel co prawda w ciągu ostatnich kilkunastu lat (taa... ciekawe dlaczego właśnie w ciągu tych ostatnich
kilkunastu lat...) ciągle traci na poważaniu, lecz mimo to - a może zwł. dlatego - każdy z nas powinien wciąż dbać o siebie.
Dla siebie i dla uczniów.
Stefan
Stefan Marczyński
Dołączenie: 2010-05-06

Postprzez piotrkrawczyk » Pią 07. Maj, 2010 11:48

To prawda. :) Dodatkowo - czy ktokolwiek z nas, czułby się dobrze ze sobą w czasie lekcji, gdyby był świadom jakichkolwiek
"niedociągnięć" w swojej garderobie ? He he :D A dzieciaki są wyjątkowo spostrzegawcze i zaraz zwróciły by na to uwagę.
W szkole jest to wręcz niebezpieczne bo może obniżyć respekt u uczniów.
Pamiętam, jak jednej z moich praktykantek w czasie lekcji opadło ramiączko od stanika - momentalnie jedna z uczennic
(uczennic - nie uczniów :) ) wypaliła: "Stanik pani spada!". Można się domyśleć, że nie było to raczej miłe dla praktykantki...
piotrkrawczyk
Piotr Krawczyk

Postprzez Wiciu » Pią 07. Maj, 2010 14:16

Nie wiem jak inni - ale ja przez całą swoją karierę w szkole, codziennie chodziłem w garniturze. Wydaje mi się to do dziś
dnia właściwe. Udzielając lekcji przez internet nie zamierzam tego zmieniać.
Wiciu
Witold Janiszewski
Dołączenie: 2010-05-07

Postprzez KLARA » Pią 07. Maj, 2010 15:18

Jeśli chodzi o zewnętrzny wizerunek nauczyciela myślę, że jest on w pewnym stopniu ważny w procesie edukacji mlodego pokolenia, ponieważ nauczyciel pełni istotną funkcję w szkole i winien być autorytetem dla uczniów. Młodzi ludzie szybko się uczą i gdy zauważą, że nauczyciel nie przychodzi w stosownym stroju do pracy od razu to wychwycą. Tym samym stwierdzą, że jeśli nauczyciel może przychodzić ubrany w niestosownym stroju, to dlaczego oni nie mogą. Jak sami zapewne zauważyliście w szkole uczniowie mają coraz więcej przywilejów niż obowiązków, czego skutki widzimy codziennie w szkolnych murach.
KLARA
Aleksandra Adamska
Dołączenie: 2009-12-21

Postprzez piotrkrawczyk » Sob 08. Maj, 2010 12:54

KLARA napisał(a):Jak sami zapewne zauważyliście w szkole uczniowie mają coraz więcej przywilejów niż obowiązków, czego skutki widzimy codziennie w szkolnych murach.

Dokładnie! :( Pamiętam, jakim szokiem dla mnie było wyłapanie po paru już latach pracy w szkole, że w naszym Statucie jest sporo o przywilejach uczniów, ale jakoś nic o ich
obowiązkach... Dziś tak dużo się mówi wciąż o prawach ucznia, że zapomina się, iż ma on przede wszystkim obowiązki.
piotrkrawczyk
Piotr Krawczyk

Postprzez KLARA » Wto 11. Maj, 2010 15:33

Kiedyś, gdy uczeń rozrabiał a lekcji, to dostał kilka razy linijką po rękach i już nie w głowie mu było aby przeszkadzać nauczycielowi w lekcji a dzisiaj nazwano by to przemocą, jaka stosuje się wobec ucznia. A wyobraźmy sobie gdyby to tak w naszym społeczeństwie zlikwidować wszystkie obowiązki i zakazy, co by się wtedy działo? Aż strach o tym pomyśleć...
KLARA
Aleksandra Adamska
Dołączenie: 2009-12-21

Następna

Powróć do Metodyka nauczania przez internet